Στο τέλος κάθε χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης συνηθίζουμε να βάζουμε νέους στόχους και να κάνουμε υποσχέσεις-δεσμεύσεις για την επίτευξή τους. Ωστόσο, συχνά οι στόχοι αυτοί μένουν ανεκπλήρωτοι κι εμείς απογοητευμένοι.
Το να βάλουμε στόχους είναι εύκολο. Πως όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ή να αυξήσουμε τις πιθανότητες να τους επιτύχουμε μέσα στην ερχόμενη χρόνια;
Αρχίστε κάνοντας μια λίστα με το τι πετύχατε την προηγούμενη χρονιά. Τι σας βοήθησε ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Έπειτα, δείτε τους στόχους που θα θέλατε να πετύχετε την χρονιά που πέρασε αλλά δεν τα καταφέρατε! Τι επέδρασε ώστε να μην υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι; Θέλετε ακόμα να πετύχετε όσα δεν πετύχατε το προηγούμενο διάστημα;! Εδώ είναι η στιγμή όπου, αντί να μιλήσετε άσχημα στον εαυτό σας που δεν κατάφερε κάτι από όσα είχε σκοπό, είναι πιο γόνιμο να αναρωτηθείτε αν πραγματικά το θέλετε ακόμα. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα μπορεί να μην χρειάζεστε πια, παρότι ήσασταν σίγουροι ένα χρόνο πριν ότι είναι απαραίτητα στη ζωή σας για να είστε ευτυχισμένοι.
Συνεχίστε κάνοντας μια νέα λίστα με όσα θέλετε να πετύχετε φέτος. Φροντίστε να διαχωρίσετε όσα θέλετε πραγματικά εσείς και όσα θέλουν οι άλλοι για εσάς ή από εσάς. Συχνά παρασυρόμαστε από τους γύρω μας και συγχέουμε τα θέλω μας με τα δικά τους. Φέτος μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα! Για κάθε στόχο που θα καταγράψετε αναρωτηθείτε “Το θέλω πραγματικά; Γιατί το θέλω; Τι θα σημαίνει για εμένα να πετύχω αυτόν το στόχο; Τι θα σημαίνει για μένα αν δεν καταφέρω να πετύχω αυτόν τον στόχο;”
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και σαφώς διατυπωμένοι. Προσδιορίστε τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε. Όταν για παράδειγμα θα βάλω στόχο να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου ή καλύτερος μαθητής δεν είναι σαφές τι ακριβώς περιμένω να γίνει να για κρίνω ότι πέτυχα το στόχο μου. Θα είναι πιο αποτελεσματικό, για παράδειγμα, να πω ότι στο τέλος της χρονιάς θα βάλω στόχο να ανεβάσω κατά 2 μονάδες το βαθμό μου ή κατά τόσα € το εισόδημα μου ή κατά τόσο % τις πωλήσεις μου!
Ένας ευρύτερος στόχος, χρειάζεται να χωριστεί σε υποστόχους για να μπορούμε να τον υλοποιήσουμε. Για παράδειγμα, αν ο τελικός στόχος είναι το να γράψω 18 στις τελικές εξετάσεις των μαθηματικών, οι υπο-στόxοι θα ήταν η συγκέντρωση την ώρα του μαθήματος και η καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι διαβάζοντας και λύνοντας ασκήσεις.
Τέλος, ορίστε τα χρονικά σημεία που θα επεξεργάζεστε την πορεία της επίτευξης των στόχων σας. Αν ένας στόχος έχει μακρύ χρονικό περιθώριο υλοποίησης, θα είναι απαραίτητο να επεξεργαζόμαστε την πορεία του στο μεσοδιάστημα. Στο παράδειγμα του βαθμού, ενδιάμεσα σημεία ελέγχου θα μπορούσαν να είναι τα καθημερινά και τα μηνιαία διαγωνίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εντοπίσουμε τι μας δυσκολεύει και να το διορθώσουμε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να υλοποιηθεί ο στόχος μας όπως τον έχουμε σχεδιάσει!