Όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, οι σχέσεις γονέων – παιδιών είναι πρωταρχικά σχέσεις καλής επικοινωνίας και εύστοχης αποκωδικοποίησης μηνυμάτων. Το Coaching αυξάνει και βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ γονέων-παιδιών, καθώς εξοικειώνει τους γονείς με την τεχνική της ενεργητικής ακρόασης που έπεται να είναι και το βασικό εργαλείο της Coaching πρακτικής. Η σχέση εμπιστοσύνης, η ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων και εμπειριών, η αυξητική ανταπόκριση του Coachee (γονέας) σε κατάλληλες ερωτήσεις χωρίς να ασκείται οποιαδήποτε κριτική κατά την διάρκεια της Coaching εμπειρίας, ενδυναμώνει τους γονείς με θετικά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζονται στο οικογενειακό σύστημα.
Το Coaching έχει την επιστημονική βάση του στη Θετική ψυχολογία που μελετά τις δυνάμεις και αρετές αντί της παθολογίας του ανθρώπου, δίνοντας ώθηση και προοπτική για ενεργοποίηση και επίτευξη στόχων, άρση νοητικών φραγμών και άλλων εμποδίων, υποστήριξη για δέσμευση απέναντι στα θέλω με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί ο Coachee στη θεμιτή αλλαγή -βελτίωση της σημερινής του κατάστασης. Η μεθοδολογία Appreciative Inquiry ( Καταξιωτική Διερεύνηση) έχει την εφαρμογή της τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο και είναι ένας συναρπαστικός τρόπος διερεύνησης και ενίσχυσης των ξεχωριστών χαρισμάτων και ποιοτήτων του ατόμου καθώς στηρίζεται σε πραγματική εμπειρία. Βάσει έρευνας η εν λόγω πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γονικής αυτοπεποίθησης, την ουσιαστικότερη ενασχόληση του εαυτού και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της χαράς της γονεϊκότητας και την ελαχιστοποίηση του άγχους.
Στο Coaching όπως και στο Parental Coaching πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Coachee ( γονέας) που καλείται να ανακαλύψει, να αποδεχτεί και να αξιοποιήσει τα συναισθήματα του, βελτιώνοντας τη διαχείριση των δικών του συναισθημάτων και ταυτόχρονα προσδοκώντας στην επιθυμητή συναισθηματική ρύθμιση των παιδιών του.
Ο γονέας βρίσκει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
-Πως να διαχειριστώ το θυμό του παιδιού μου; -Δεν ακούει;- Έχει φοβίες; -Είναι κοινωνικά αδέξιος;
-Είναι συνέχεια αρνητικός; -Ζηλεύει πολύ το αδερφάκι του; -Γίνεται επιθετικός; -Δε συγκεντρώνεται
στα μαθήματά του; -Πως να προετοιμαστεί το παιδί για το νηπιαγωγείο, το σχολείο; -Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σχέση μου με το παιδί μου;
Κοντολογίς η ενδυνάμωση των γονιών στον σημαντικό αυτό ρόλο προάγει ένα υγιέστερο και λειτουργικό οικογενειακό σύστημα, μεριμνώντας με την υποστήριξη του Coach, για την βελτίωση του κυρίαρχου ρόλου του/των Coachee/s.