Η Μιμή Ντενίση η ηθοποιός, η σκηνοθέτης, η θιασάρχης, η σεναριογράφος, η γυναίκα, η μάνα, η πολυτάλαντη. Μια παρουσία αριστοκρατική, αρχοντική που σπανίζει στις μέρες μας. Αποπνέει τον αέρα μιας λαμπερής ντίβας που συνάμα είναι τόσο ευγενής και λιτή. Αποδέχτηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά το αίτημα μας για συνέντευξη. Πρωταγωνιστεί στα θεατρικά δρώμενα με παραστάσεις που θα ζήλευαν ακόμη και οι σκηνές του Broadway. Σε ένα θέατρο που ψυχορραγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Μιμή Ντενίση κατάφερε όσα ελάχιστοι στην Ελλάδα, να συνδυάζει το ποιοτικό θέατρο με την εμπορική επιτυχία. Ευχόμαστε από καρδιάς την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία να γνωρίσει και η νέα της θεατρική παράσταση “Από Σμύρνη Σαλονίκη”.
Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας θεατρική παράσταση με τίτλο “Άπό Σμύρνη Σαλονίκη”, (συνέχεια του έργου Σμύρνη μου αγαπημένη) που έχει ανέβει από τον Οκτώβριο στο «Θέατρον» του Κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μια υπερπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στην Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων.
Μια πολυπολιτισμική πόλη που βράζει, καθώς ντόπιοι, πρόσφυγες και Εβραίοι προσπαθούν να ζήσουν αρμονικά.
Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας αλλά και πολλών άλλων χαρακτήρων από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο.
Η άνοδος των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούργια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η ακμή και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μεσ’ από τους χαρακτήρες.
Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του μεσοπολέμου που υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.
Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η μουσική της εποχής με τα διαφορετικά ρεύματα από σεφαραδίτικα μέχρι ρεμπέτικα και Αττίκ όπως και οι αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.
Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων.
Ερώτηση: Με ποια ηρωίδα-πρωταγωνίστρια από τα ιστορικά θεατρικά έργα σας έχετε ταυτιστεί περισσότερο και γιατί;
Με την Φιλιώ Μπαλτατζή. Έχει ευαισθησία και δυναμισμό που μου ταιριάζουν και μένα. Είναι μια ηρωιδα που θαυμάζω γιατί παρ’ όλο που είναι μεγαλωμένη με άνεση, τα βγάζει πέρα στα δύσκολα χωρίς να μεμψιμοιρεί και χωρίς να το βάζει ποτέ κάτω. Επίσης έχει την οικογένεια της πάνω από τον εαυτό της και δεν θεωρεί καμιά θυσία μεγάλη για την Ελλάδα.
Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι συγγράφετε η ίδια τα θεατρικά σας έργα, τα σκηνοθετείτε, τα διασκευάζετε και πρωταγωνιστείτε. Κάθε θεατρικό έργο, θα λέγαμε, ότι είναι το νέο σας πνευματικό παιδί. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσάς και ποιά διαδικασία ακολουθείτε μέχρι να δώσετε σάρκα και οστά στο εκάστοτε θεατρικό σας δημιούργημα;
Πρώτο και σημαντικότερο για μένα είναι η συγγραφή. «Εν αρχή ην ο λόγος». Μου παίρνει πολύ χρόνο γιατί πρέπει να διορθώσω ξανά και ξανά και ξανά το κείμενο. Αν το έργο είναι ιστορικό πρέπει ήδη να έχω κάνει έρευνα. Η σκηνοθεσία είναι ήδη στο μυαλό μου, οπότε δεν με δυσκολεύει. Αλλά το παίξιμο είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη ένταση, καθώς πρέπει να είσαι σωστός κάθε μέρα μπροστά σ’ ένα μεγαλο κοινό.
Ερώτηση: Έχετε τιμηθεί από τη Γαλλική κυβέρνηση, με την ύψιστη τιμή, εκείνης της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς κάνετε και πολλές μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες(αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ιταλικά). Πρόσφατα το ίδρυμα Οικουμενικού Ελληνισμού στην Κύπρο σας ανακήρυξε Ύπατη Πρόεδρο και Πρέσβειρα Οικουμενικού Ελληνισμού. Η προσφορά σας στον ελληνικό θέατρο και εν γένει στις Τέχνες και τα Γράμματα είναι ιδιαίτερα σημαίνουσα. Διαβλέπω ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Αυτές είναι μεγάλες τιμές και είμαι ευγνώμων που τις έλαβα. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι νέοι ορίζοντες για μένα. Κανείς δεν ξέρει ποτέ τι έρχεται στο μέλλον.
Ερώτηση: Αν γινόσασταν υπουργός πολιτισμού στην Ελλάδα, (θεωρητικά πάντα μιλώντας )τί θα αλλάζατε και ποιοί θα ήταν οι στόχοι σας;
Δεν μ’ αρέσει να μιλάω θεωρητικά. Πολύ συνοπτικά θα έλεγα πως θα προσπαθούσα για την προβολή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού διεθνώς.
Ερώτηση: Ποια ήταν τα κριτήρια που σας ώθησαν να επιλέξετε μαζί με την κόρη σας την Κύπρο για τη συνέχεια των σπουδών της;
Ο κλάδος που επέλεξε. Δεν υπάρχουν τουριστικά σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ελλάδα και θεωρώ εξαιρετικά τα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Κι επίσης αγαπώ πάρα πολύ την χώρα και θαυμάζω τους αγώνες των Κυπρίων. Είναι μια χώρα που έχει περάσει πολλά κι όμως οι Κύπριοι ξεπερνούν κάθε δυσκολία με το χαμόγελο, την εργατικότητα και την πειθαρχία και πάνε παρακάτω.