Κυριακή, 23 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Δυσφαγία

στις

Κατάποση είναι η διαδικασία λήψης φαγητού και υγρών, ξεκινώντας από την τοποθέτηση του φαγητού ή του υγρού στη στοματική κοιλότητα, μεταφοράς του μέσω της φαρυγγικής και οισοφαγικής φάσης στο στομάχι δια μέσου της γαστροοισοφαγικής οδού. Η διαδικασία της σίτισης και της κατάποσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία και κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου.

Δυσφαγία, Δυσκαταποσία, Διαταραχές Κατάποσης είναι όροι συνώνυμοι. Η Δυσφαγία είναι η δυσκολία στη μετακίνηση του φαγητού από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί ότι η Δυσφαγία δεν είναι ασθένεια! Η Δυσφαγία είναι περιγραφή συμπτωμάτων και ο βαθμός του προβλήματος ποικίλει.

- Διαφήμιση -

Η Δυσφαγία παρουσιάζεται ως σύμπτωμα παθήσεων κυρίως του Νευρικού Συστήματος, νευρομυικών παθήσεων, μηχανικών αιτιών και ιατρογενών αιτιών.

Επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου με δυσφαγία είναι η κακή διατροφική κατάσταση (μειωμένο βάρος), η αφυδάτωση, ο κίνδυνος πνευμονίας ή χρόνιας πνευμονοπάθειας λόγω εισροφήσεων, η απόφραξη της αναπνευστικής οδού και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο θάνατος.

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Οι περισσότεροι ασθενείς δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συμπτώματά τους. Η Δυσφαγία μπορεί να παρουσιαστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών από πρόωρα νεογέννητα μέχρι και άτομα τρίτης ηλικίας.

Ορισμένες ενδείξεις ότι το άτομο πάσχει από Δυσφαγία παρουσιάζονται στο πίνακα:

Βήχας κατά την διάρκεια ή μετά την κατάποση.
Δυσκολία στη μάσηση και στην κατάποση του φαγήτου ή/και ύγρου.
Εκκρίσεις φαγήτου ή/και υγρού από το στόμα.
Κατακράτηση/συλλογή φαγητού/υγρού στην στοματική κοιλοτήτα.
Επανειλημμένη ή χρόνια πνευμονία.
Απώλεια βάρους ή αφυδάτωση ή επιπτώσεις αυτών.
Αυξημένος χρόνος για την διεκπεραίωση του γεύματος
Πυρετός άγνωστης αιτιολογίας
Παλινδρόμηση της τροφής στο στόμα ή στη μύτη.
Σιελόρροια
Απώλεια της ευχαρίστησης του γεύματος.
Ελαττωμένη ικανότητα μάσησης.
Φόβος λήψης τροφής
Καούρα
Ξινή γεύση στο στόμα
Καούρα
Δύσπνοια
Συχνοί πονόλαιμοι
Μεταβολές της φωνής

Η αντιμετώπιση της δυσφαγίας είναι σωστό να μοιράζεται ως προς τη διάγνωση ανάμεσα στους σχετικούς  επιστημονικούς κλάδους. Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα, εκτός από τον ασθενή, είναι συνήθως οι ιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εξειδικευμένοι λογοπαθολόγοι, οι διαιτολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές , οι εργοθεραπευτές, οι φροντιστές καθώς επίσης και η οικογένεια. Οι λόγοι που είναι απαραίτητη η ομαδική προσέγγιση είναι κυρίως για την εξασφάλιση της μέγιστης θεραπευτικής υποστήριξης του ασθενή, καθώς επίσης και για τη μείωση των κινδύνων που επηρεάζουν την υγεία του ασθενή.

- Διαφήμιση -
Άντρη Ζένιου
Άντρη Ζένιου
Κλινική Λογοπαθολόγος, CCC-SLP, BCS-S, Εξειδικευμένη στην Κατάποση και στα Προβλήματα Κατάποσης