Σάββατο, 18 Μάι 2024
- Διαφήμιση -

Πλαστική χειρουργική στα παιδιά

στις

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν είναι ότι η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής διακρίνεται σε διάφορες υποκατηγορίες, οι οποίες όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης του κάθε πλαστικού χειρουργού.

Το πιο γνωστό κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής είναι η Αισθητική χειρουργική, η οποία λόγω και της ιδιαίτερης προβολής από τα ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κυρίως στο γυναικείο φύλο.

- Διαφήμιση -

Το άλλο και ίσως ακόμα πιο σημαντικό κομμάτι αφορά στην Επανορθωτική χειρουργική, η οποία είναι και πιο δύσκολη ως προς την εκμάθηση της και ακόμα πιο απαιτητική ως προς την εφαρμογή της. Στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική απαραίτητη είναι και η γνώση της Μικροχειρουργικής και των τεχνικών της. Ένα άλλο μεγάλο τμήμα της ειδικότητας αυτής είναι και το Έγκαυμα, η θεραπεία δηλαδή της εγκαυματικἠς νόσου και η αποκατάσταση του εγκαυματἰα ασθενή.

Στην αντίληψη του απλού κόσμου η επαφή του παιδιού (και όταν λέμε παιδί, εννοούμε από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση του) με ένα πλαστικό χειρουργό περιορίζεται στην ανάγκη συρραφής κάποιων απλών τραυμάτων -“για να μη μείνει σημάδι”- η έστω στη διόρθωση των πεταχτών αυτιών. Από κει και πέρα οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι ο πλαστικός χειρουργός, μπορεί να αναλάβει μόνος του ή να εμπλακεί μαζί με μία ομάδα γιατρών σε μια σειρά από παθήσεις, καταστάσεις η τραυματισμούς οι οποίες κάλλιστα μπορούν να ανήκουν σε οποιαδήποτε από τα άνωθεν κομμάτια της ειδικότητας, που έχω ήδη προαναφέρει.

Ως τέτοιες μπορούμε επιγραμματικά να αναφέρουμε:

 1. Συγγενείς ανωμαλίες πχ σχιστίες προσώπου, συνδακτυλίες-πολυδακτυλἰες, κρανιοσυνοστεώσεις
 2. Όγκοι κεφαλής και τραχήλου καθώς και βάσεως του κρανίου.
 3. Αγγειακές ανωμαλίες όπως αιμαγγειώματα ιδίως στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία.
 4. Αισθητικής φύσεως προβλήματα
  • Μικρωτία
  • Αφεστώτα ὠτα-πεταχτά αυτιά δηλαδή – ένα πρόβλημα που καλό είναι να αντιμετωπίζεται ήδη στην προσχολική ηλικία.
  • Μεγαλομαστία ἠ γιγαντομαστία, μια κατάσταση κατά την οποία η έφηβος αναπτύσσει μεγάλους μαστούς με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση στη σπονδυλική στήλη και την πρόκληση κύφωσης με συχνές υπομάστιες δερματίτιδες αλλά και με ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενός υγιούς παιδιού.
  • Μικρομαστία η οποία περισσότερο εκδηλώνεται στην έφηβο με ψυχολογικές διαταραχές σε σχέση με την εμφάνιση, τη σεξουαλικότητα, τη σύναψη σχέσεων με αγόρια κλπ.
  • Γυναικομαστία η οποία αφορά αποκλειστικά σε αγόρια, όπου παρατηρείται αύξηση του όγκου των μαστών σε βαθμό που πολλές φορές προσομοιάζει με αυτό των κοριτσιών

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις και για άλλες πολλές καλό θα ήταν οι γονείς να συμβουλεύονται έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ούτως ώστε τα παιδιά τους να τυγχάνουν μιας επιστημονικής αντιμετώπισης με τεχνικές και τρόπους που μόνο οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να προσφέρουν μέσα από την πολυετή εκπαίδευση τους.

- Διαφήμιση -
Δρ Σοφοκλής Νικολαίδης
Δρ Σοφοκλής Νικολαίδης
Πλαστικός Χειρουργός