Πέμπτη, 20 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Επιστροφή στην καθημερινότητα μετά την καραντίνα

στις

Στέλλα : Νομίζετε ότι η καραντίνα έχει αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες;

Αναστασία: Η αλήθεια είναι ότι λόγω της διατροφικής χαλάρωσης που υπήρξε στις μέρες της καραντίνας, όλοι λίγο πολύ ξεφύγαμε από τις διατροφικές μας συνήθειες. Άλλοι καταναλώσαμε περισσότερο φαγητό, άλλοι περισσότερα γλυκά και αλμυρά σνακ, άλλοι κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ, ενώ οι περισσότεροι από εμάς μειώσαμε τη φυσική σωματική δραστηριότητά μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, χωρίς να το καταλάβουμε το βάρος μας να αυξηθεί.

- Διαφήμιση -

Στέλλα: Πώς μπορούμε να επανέλθουμε στις σωστές συνήθειες μας;

Αναστασία: Ας μην αγχωθούμε. Επιστροφή στην καθημερινότητα συνεπάγεται και επιστροφή σε πιο ισορροπημένες και σωστές συνήθειες. Είναι ευκαιρία να μπούμε σε πρόγραμμα, οργανώνοντας τόσο τα γεύματα της μέρας όσο και τον χρόνο μας για άσκηση.

Στέλλα: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά στη διατροφή μας;

Αναστασία: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα έχοντας βάλει σωστές βάσεις. Ίσως είναι η κατάλληλη εποχή επαναπροσδιορισμού προσωπικών στόχων. Για ομαλή διατροφική επάνοδο χρειαζόμαστε σε γενικές γραμμές τρία γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακς.

Στέλλα: Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να ισορροπήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια της μέρας;

Αναστασία: Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό, συνδυάζοντας πρωτεΐνη με υδατάνθρακα. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, το πρώτο γεύμα της μέρας είναι εκείνο που θα εφοδιάσει το σώμα μας με ενέργεια. Το μεσημεριανό μας γεύμα θα πρέπει να γίνει το κύριο γεύμα της μέρας. Καλό είναι να περιλαμβάνει ισορροπημένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λαχανικών. Ας αποφύγουμε τις πολύ λιπαρές τροφές και τα έτοιμα φαγητά. Το βράδυ φροντίζουμε να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε. Όσον αφορά στα ενδιάμεσα γεύματα καλές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν τα ωμά λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα σε μικρές ποσότητες μια που περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Επίσης, ήρθε η ώρα να περιορίσουμε το αλκοόλ και να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με το νερό, το οποίο θα μας ενυδατώσει, θα μας βοηθήσει να αποβάλουμε τις τοξίνες και θα μας ξεφουσκώσει.

Στέλλα: Πόσο εύκολα είναι όμως αυτά όταν χρειάζεται να επιστρέψουμε σε ένα πολυάσχολο εργασιακό πρόγραμμα;

Αναστασία: Όλα είναι εύκολα αρκεί να υπάρχει θέληση. Αν το πρωί είμαστε βιαστικοί μπορούμε να πάρουμε ένα είδος εύκολου πρωινού στον δρόμο. Στον χώρο της εργασίας μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα «συρτάρι έκτακτης ανάγκης» με υγιεινές επιλογές, όπως για παράδειγμα ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ποπκορν ή φρυγανιές ολικής άλεσης.

Στέλλα: Τι γίνεται με την άσκηση;

Αναστασία: Δυστυχώς, χωρίς άσκηση τίποτα δεν είναι εφικτό. Με την άσκηση θα βελτιώσομε την ψυχική μας διάθεση, θα απαλλαγούμε από το άγχος, θα ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας και θα ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για ένα υγιές και σωστό βάρος. Αν δεν έχουμε τον χρόνο ή την άνεση για γυμναστήριο ας εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται να κινηθούμε με τα πόδια ή να ανεβούμε σκάλες.

Στέλλα: Υπάρχει κάποιο μυστικό που θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και να πετύχουμε τους στόχους μας;

Αναστασία: Ο προσχεδιασμός είναι το κλειδί της επιτυχίας. Οργανώνουμε καλύτερα τη λίστα με τα ψώνια μας, έτσι ώστε να έχουμε πάντα στη διάθεσή μας ισορροπημένες επιλογές που θα μας κρατήσουν μακριά από πειρασμούς. Επίσης η καταγραφή των γευμάτων μας και της δραστηριότητάς μας αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για αυτοπαρακολούθηση. Με την καταγραφή μας δίνεται η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε μέσα στη μέρα και να στοχεύσουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Στέλλα: Κλείνοντας θέλετε να μας δώσετε κάποιο μήνυμα;

Αναστασία: Ας μην ξεχνάμε κάθε μέρα είναι μια καινούρια αρχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με θετική ενέργεια, κεφάτοι για μια νέα αρχή, αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε αναποδιές. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι όπου υπάρχει η θέληση, υπάρχει πάντα και ο σωστός τρόπος!

- Διαφήμιση -
Στέλλα Τζιμπιλή
Στέλλα Τζιμπιλήhttps://www.ypatias.com/
Η Στέλλα Τζιμπιλή, Εκπαιδευτικός - φιλόλογος - Συγγραφέας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη συστηματική φιλοσοφία. Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.