Σάββατο, 18 Μάι 2024
- Διαφήμιση -

Πρωινό γεύμα, το ξεκίνημα της διατροφής

στις

«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος», αναφέρει η γνωστή παροιμία και δεν έχει άδικο.  Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, παραλείπουν συχνά το πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος φαίνεται να συνδέεται με μειωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης, κακή ψυχική διάθεση, μειωμένες αποδόσεις στις καθημερινές δραστηριότητες, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και αύξηση του σωματικού βάρους.

- Διαφήμιση -

Το πρωινό γεύμα πρέπει να αποτελεί το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Είναι σημαντικό η ενέργεια αυτή να προέρχεται από όλες τις ομάδες των θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να πετύχουμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Για ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό συνδυάζουμε τρόφιμα από την ομάδα των δημητριακών (ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές), την ομάδα  των πρωτεϊνών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αβγό) και την ομάδα των φρούτων/λαχανικών (φρέσκα φρούτα, φυσικό χυμό, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά). Με τον συνδυασμό τροφίμων τουλάχιστον από 2 από τις 3 ομάδες θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές πρωινό.

Φαίνεται πως η συστηματική κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης, παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα. Ένα ισορροπημένο πρωινό αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.

Το πρωινό γεύμα φαίνεται να έχει ένα επιπλέον όφελος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους, καθώς έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, η θετική επίδραση του πρωινού σε δείκτες απόδοσης, που περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης, τον καλύτερο συντονισμό ματιών – χεριών και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις απαιτήσεις του σχολείου τους και επιπλέον έχουν καλύτερη επίδοση σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες. Ας μην ξεχνάμε τα παιδιά που παίρνουν πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, αφού αποφεύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα. Επίσης, προσλαμβάνουν συνολικά λιγότερο λίπος στη διατροφή τους και καλύπτουν τις ανάγκες τους στα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διάρκεια της ημέρας.

Τα οφέλη είναι αδιαμφισβήτητα πολλά.  Δώστε λοιπόν χρόνο σε σας και τα παιδιά σας για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αυτή την πολύτιμη συνήθεια. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε αρχή είναι δύσκολη, όμως η επιτυχία αυτή ισοδυναμεί με επιτυχία στην υγεία μας μακροπρόθεσμα!

- Διαφήμιση -
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.