Κυριακή, 23 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Η διατροφή σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος

στις

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο σύμμαχο στην προστασία της υγείας μας; Μικρές και απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ιώσεων και λοιμώξεων που ταλαιπωρούν πολλές φορές και μικρούς και μεγάλους. Κι όμως, η διατροφή, μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, μικρές αλλαγές στη διατροφή  και σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, αλλά και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που συνοδεύουν συχνά κρυολογήματα, ιώσεις και λοιμώξεις.

Το καλύτερο εφόδιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αποτελούν οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Μια διατροφή που στηρίζεται σε ποικιλία τροφίμων μας παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Η  χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις.  Επομένως συστήνεται επαρκής πρόσληψη  πρωτεΐνης ιδιαίτερα ζωικής (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα) μια που οι  φυτικές πηγές πρωτεΐνης (όσπρια, σόγια) έχουν χαμηλότερη βιολογική αξία. Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχουν στον οργανισμό σημαντικά αμινοξέα, διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που ενισχύουν με τη σειρά τους το ανοσοποιητικό. Ψάρια και ξηροί καρποί έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τρόφιμα με προβιοτικά (γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ) δρουν προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και καθιστούν τα άτομα πιο ανθεκτικά σε μολύνσεις και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος.

- Διαφήμιση -

Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρέχει στον οργανισμό ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αυξάνονται σε περιστατικά λοιμώξεων .  Πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα είναι και η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Το νερό και οι φυσικοί χυμοί με τη σειρά τους, μπορούν να συμβάλουν στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία  και άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες από μόνες τους δεν αρκούν.  Απαραίτητα συστατικά για την ολόπλευρη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη θωράκιση του οργανισμού μας αποτελούν η ένταξη της άσκησης και η αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας, η επαρκής ξεκούραση και ο ποιοτικός ύπνος, η αντιμετώπιση του άγχους και η αποφυγή συνηθειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Τι περιμένετε λοιπόν; Θωρακίστε τον οργανισμό σας και τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις «απειλές» του χειμώνα.

- Διαφήμιση -
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.