Τετάρτη, 17 Ιούλ 2024
- Διαφήμιση -

Γυναίκα: Η ακούραστη μαχήτρια της ζωής και της ισότητας

στις

Παρόλες  τις ρηξικέλευθες αλλαγές σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης εν έτει 2021, η εξίσωση γυναικών και ανδρών στην πράξη δε φαίνεται να έχει γίνει κατορθωτή. Ακόμη και στις πιο προοδευτικές κοινωνίες η γυναίκα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατώτερη ή πιο μειονεκτική θέση σε σχέση με τον άντρα, μη απολαμβάνοντας ουσιαστικά τα ίδια προνόμια μαζί του. Εκ προοιμίου αναφέρω ότι αυτή η διαφοροποίηση ως προς τη μεταχείριση της γυναίκας αναφορικά με τον άντρα σε όλες τiς εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι ένα θέμα καθαρά και βαθιά κοινωνικό και σε καμία περίπτωση ένα εύθικτο ζήτημα των γυναικών υποκινούμενο από φεμινιστικές  ιδεολογίες.  Αδιάψευστος μάρτυρας της προαναφερόμενης διαπίστωσης αποτελούν οι πρόσφατες καταγγελίες γυναικών  για σεξουαλική παρενόχληση από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμη πιο τραγική επισφράγιση αποδεικνύεται  το ειδεχθές  έγκλημα στα Γλυκά νερά. Μία απόδειξη ότι η γυναίκα συνεχίζει να αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια της.

Στη Βίβλο απαντάται έξι φορές ένα βιβλικό  θαλάσσιο τέρας, ο Λεβιάθαν. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες της Γένεσης  ο Θεός έφτιαξε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό Λεβιάθαν. Αναγκάστηκε όμως να σκοτώσει τον θηλυκό και τον έδωσε ως τροφή στους δίκαιους ανθρώπους, διότι αν ο Λεβιάθαν αναπαραγόταν οι απόγονοι του θα κυρίευαν τον κόσμο. Η γυναίκα προλογίζεται ως σύμβολο της δημιουργίας του κακού και της καταστροφής.  Το  βαρύ προπατορικό αμάρτημα που σηκώνει στους ώμους της η γυναίκα αδιάκοπα μέσα στους αιώνες έχει μετατραπεί σε άλλοθι  καταπάτησης  κάθε ανθρώπινου δικαιώματος εις βάρος της. Η γυναίκα – άνθρωπος που ακόμη συνεχίζει να υποβάλλεται σε ερωτήσεις, υποδείξεις, επικρίσεις, αμφισβητήσεις γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος  και το εξιλαστήριο θύμα τραγικών γεγονότων. Και δεν αναφέρομαι σε χώρες υπανάπτυκτες ή ας μου επιτραπεί η έκφραση τριτοκοσμικές, όπου θέση για τη γυναίκα απλά δεν υφίσταται, (διότι  αυτή αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο), αλλά αναφέρομαι σε χώρες που κομίζουν τα εύσημα ότι έχουν πετύχει αυτή την περιβόητη ισότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής  η κύρια αιτία που οι γυναίκες στην Ευρώπη βρίσκουν τραγικό θάνατο ή ακρωτηριάζονται, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν πέσει θύματα βίας, ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής (και όχι μόνο) και ακολουθούν  οι περιπτώσεις γυναικών που χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται από καρκίνο ή από τροχαίο ατύχημα.  Μία στις τρεις γυναίκες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν πέσει θύματα βίας στην Ευρώπη. Ούτως ειπείν ο κύριος λόγος που χάνουν τη ζωή τους οι γυναίκες στις μέρες μας είναι η βία κυρίως από  το αντίθετο φύλο. Και κάπως έτσι η γυνή καλείται να φοβήται τον άντρα, διότι η θέση της είναι ένα βήμα πίσω από  αυτόν. Γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι δυναμική; Γιατί η γυναίκα δεν κάνει παιδιά ;Γιατί η γυναίκα θέλει να κάνει καριέρα; Γιατί η γυναίκα δεν καλύπτεται υπαρξιακά μόνο μέσα από τη δημιουργία οικογένειας; Γιατί η γυναίκα δεν παντρεύεται; Γιατί η γυναίκα βγάζει πιο πολλά λεφτά από τον άντρα της; Όλα τα γιατί της αμφισβήτησης εναντίον της  γυναίκας.

- Διαφήμιση -

Τουτέστιν γίνεται αντιληπτό ότι η υψηλή ή η χαμηλή θέση της γυναίκας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αξιολόγηση της κοινωνίας που ζούμε. Σε μία κοινωνία, όπου δεν υπάρχουν ισότιμοι ρόλοι ανδρών και γυναικών, αυτή δε μπορεί να οριστεί ως αρμονική. Ο αγώνας λοιπόν δεν έχει τελειώσει, απλά συνεχίζεται και δεν είναι αγώνας αποκλειστικά των γυναικών αλλά αγώνας όλων των μελών της κοινωνίας, ανδρών, γυναικών, φωτισμένων πνευματικών ανθρώπων και κυβερνήσεων. Η ισότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως στην εκπαίδευση, στην οικογένεια , στις διαπροσωπικές και προσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στις οικονομικές απολαβές, στην ψυχαγωγία, στις σεξουαλικές προτιμήσεις ανοίγει νέες προοπτικές για την ίδια την κοινωνία πάντα προς όφελός της. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος, εάν αυτή η ισότητα παραμείνει τυπική και όχι ουσιαστική. Η άμιλλα, ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα  μόνο θετική και εποικοδομητική μπορεί να αποβεί για το κοινό καλό.

- Διαφήμιση -
Στέλλα Τζιμπιλή
Στέλλα Τζιμπιλήhttps://www.ypatias.com/
Η Στέλλα Τζιμπιλή, Εκπαιδευτικός - φιλόλογος - Συγγραφέας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη συστηματική φιλοσοφία. Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο