Πέμπτη, 16 Μάι 2024
- Διαφήμιση -

Η σωστή χρήση του Διαδικτύου

στις

Ένα νέο ακόμη δεδομένο στη ζωή του παιδιού είναι και η χρήση του Διαδικτύου , η οποία  με το πέρασμα του χρόνου αφορά σε παιδιά όλο και μικρότερης ηλικίας. Ας μη λησμονούμε ότι  στα πλαίσια της μαθητικής ζωής η χρήση του διαδικτύου αποτελεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο στα χέρια του μαθητή αλλά και του  εκπαιδευτικού. Ως το σημείο αυτό η χρήση του διαδικτύου είναι επιτρεπτή στα πλαίσια δηλαδή των μαθημάτων για την εύρεση εκπαδευτικού υλικού υπό την εποπτεία πάντα ενός  ενήλικα, είτε παιδαγωγού, είτε γονέα.

  Η κατάσταση αλλάζει από τη στιγμή που η χρήση του Διαδικτύου ξεκινάει να γίνεται ανεξέλεγκτη χωρίς  εποπτεία. Εάν αναλογισθούμε ότι τα παιδιά από την ηλικία των δέκα ετών και άνω διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δυνατή οποιαδήποτε στιγμή, όχι μόνο στο σπίτι αλλά και σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

- Διαφήμιση -

 Το διαδίκτυο είναι ένας απέραντος κυβερνοχώρος , όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διαβάζει οτιδήποτε, ακόμη και να σπουδάζει ή να δουλεύει,  να αγοράζει οτιδήποτε, να πουλάει οτιδήποτε και το πιο σημαντικό να έρχεται σε επαφή με  ανθρώπους όλου του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης .

  Οι ιθύνοντες του σχολείου και οι γονείς έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο .Συνεπώς η σωστή ενημέρωση από την πλευρά των γονέων ως προς τη χρήση του Διαδικτύου αλλά και η ορθή χρήση του Διαδικτύου από τους ίδιους τους γονείς είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που επιβάλλεται να γίνει. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν στα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία, γιατί  τότε μαθαίνουν πιο εύκολα  να υπακούν και ταυτόχρονα γίνονται πιο υγιείς και ευτυχισμένοι έφηβοι.

 Επιπρόσθετα, σε πρακτικό επίπεδο θα ήταν ευχής έργο  η τοποθέτηση ενός υπολογιστή σε κοινή θέα με κατάλληλο λογισμικό , που θα απαγορεύει την είσοδο σε σελίδες άσεμνου περιεχομένου. Οι γονείς θα θέσουν τα σαφή όρια ως προς την ενασχόληση με το διαδίκτυο και θα ενισχύσουν την ενασχόληση των παιδιών τους  περισσότερο με φυσικές δραστηριότητες και τη φυσική επαφή των παιδιών τους με φίλους, αγαθό αναντικατάστατο. Το σχολείο με τη σειρά του μέσα από ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο από το Υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων μπορεί να συνδράμει σε αξιόλογο βαθμό.

 Ας μη λησμονούμε ότι πάνω από  500 παιδιά προσήλθαν από το 2007 , στην ειδική μονάδα απεξάρτησης από τις οθόνες, που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου Παίδων Αγίας  Σοφίας στην Αθήνα. Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.

- Διαφήμιση -