Κυριακή, 23 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

H συνέντευξη του βουλευτή Ευθύμιου Δίπλαρου και της Αργυρώς Ροτσίδου για το Παιδείας Βήμα.

στις

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είναι ένας νέος δυναμικός πολιτικός. Ο δις εκλεγμένος βουλευτής και πριν από ένα περίπου χρόνο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, του κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο φαίνεται ότι αφήνει το προσωπικό του στίγμα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Η Αργυρώ Ροτσίδου, η όμορφη σύζυγος και γνωστή instructor Pilates στέκεται πάντα διακριτικά  ως ήρεμη δύναμη στο πλευρό του γνωστού πολιτικού.

Στέλλα: Κ. Δίπλαρε  ο προεκλογικός αγώνας σας αυτή τη φορά χαρακτηρίζεται από μια σημαίνουσα διαφοροποίηση. Λείπει η  ουσιαστική επαφή με τον κόσμο λόγω φυσικά της πανδημίας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία;

- Διαφήμιση -

ΕΔ: Όντως αυτό που αναφέρατε είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Είμαστε ακόμη πέντε μήνες μακριά από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και για να είμαι ειλικρινής γίνονται τόσα πολλά την τελευταία περίοδο, που το τελευταίο πράγμα που προλάβαμε να σκεφτούμε είναι πως θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος. Ελπίζω πραγματικά εντός των επόμενων μηνών να βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία. Στις βουλευτικές εκλογές ο λαός επιλέγει τους εκπροσώπους του. Είναι σημαντικό πριν επιλέξει σε ποιους θα εμπιστευτεί την ψήφο του, να έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες και απόψεις μαζί τους. Αν δεν μας το επιτρέψει αυτό η πανδημία, αναγκαστικά θα μεταφερθεί και η προεκλογική περίοδος διαδικτυακά. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος είναι το μικρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Μακάρι πραγματικά να τελειώσει όλο αυτό το κακό και να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές. Όλοι μας υποφέρουμε από αυτή την κατάσταση, ειδικότερα τα άτομα που δεν μπορούν να εργασθούν λόγω των μέτρων.

Στέλλα: Κ. Ροτσίδου πως η πανδημία επηρέασε την οικογενειακή σας ζωή και τις ισορροπίες σας εν γένει;

ΑΡ: Όπως ξέρετε ως Pilates instructor δεν μπορώ να εργαστώ εδώ και πολλούς μήνες. Δεν μπορώ να κρύψω ότι αυτό με έχει επηρεάσει. Δεν το κάνω απλά για βιοποριστικούς σκοπούς αλλά αγαπώ πραγματικά τη δουλειά μου. Είναι ό, τι καλύτερο να περνάς ευχάριστα και δημιουργικά κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Το εύχομαι σε όλους. Εν πάση περιπτώσει, λόγω των μέτρων περνώ περισσότερο χρόνο σπίτι με τα παιδιά μου. Νομίζω πως οι υποχρεώσεις του Ευθύμιου αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία παρά το αντίθετο. Έτσι τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνώ με τα παιδιά μου στο σπίτι. Προσπαθούμε όλη αυτή την ένταση και την φόρτιση από τον αναγκαστικό περιορισμό να μην τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας, που και αυτά βιώνουν σε μια πολύ τρυφερή ηλικία τον υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Στέλλα: Κ. Δίπλαρε πιστεύετε ότι η κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την πανδημία ήταν επιτυχής;

ΕΔ: Είχα πει ότι κατά το πρώτο κύμα ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας ήταν πάρα πολύ καλός. Έχω ως αρχή μου να σχηματίζω και να εκφέρω άποψη, μόνο όταν ολοκληρώνεται ένα γεγονός ή μια περίοδος. Επομένως θα ήθελα πολύ να μου κάνετε την ίδια ερώτηση όταν τελειώσει  η πανδημία. Μπορώ να πω πως ναι, έγιναν λάθη κατά το δεύτερο κύμα, λάθη που όμως δεν στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι μας αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πέραν τούτου, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουμε, σε σύγκριση με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη – γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως όλες οι χώρες της Ευρώπης περνούν την ίδια δοκιμασία – αποδεικνύουν πως η κυβερνητική πολιτική ήταν αποτελεσματική στο να διατηρήσει το σύστημα υγείας σταθερό και να περιορίσει όσο γίνεται τον αριθμό των θανάτων, παρά το τεράστιο ιικό φορτίο του δεύτερου κύματος.

Στέλλα: Κ. Ροτσίδου πώς θα χαρακτηρίζατε τον Ευθύμιο Δίπλαρο ως πατέρα, ως σύζυγο και ως πολιτικό;

ΑΡ: Ως πατέρα και ως σύζυγο θα τον χαρακτήριζα  στοργικό και προστατευτικό, σε σημείο που μάλιστα κάποιες φορές φτάνει στην υπερβολή. Το ξέρω πως νιώθει άσχημα που λόγω των υποχρεώσεων του, δεν βλέπει τα παιδιά μας όσο θα ήθελε. Γι’ αυτό όταν είναι μαζί τους θέλει να περνούν ποιοτικό χρόνο. Ως πολιτικό δεν μπορώ να τον κρίνω, καθώς η άποψη μου θα είναι μεροληπτική. Μπορώ να πω όμως πως δεν δέχομαι αυτό το κύμα απαξίωσης των τελευταίων μηνών. Αν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά για κάτι, αυτό θα ήταν για την εντιμότητα του. Δεν μπορώ να δεχτώ το τσουβάλιασμα όλων των πολιτικών ως διεφθαρμένους, ειδικά για τον Ευθύμιο που ήταν πάντα τύπος και υπογραμμός.

Στέλλα: Κ. Δίπλαρε ποιό είναι το όραμα σας για την  Κυπριακή κοινωνία;

ΕΔ: Ως κοινωνία έχουμε περιθώρια βελτίωσης, αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Για να έρθει όμως η βελτίωση του συνόλου, πρέπει πρώτα να βελτιωθούμε όλοι μας  ως άτομα, ως μονάδες. Βάζω πρώτο τον εαυτό μου σε αυτό. Ουδέποτε πίστεψα ότι δεν έχω κάνει λάθη ή ότι δεν μπορώ να βελτιωθώ κι άλλο ως άτομο. Γι’ αυτό άλλωστε, σκέφτομαι συνεχώς πως έπραξα κατά τη διάρκεια της μέρας, τι έκανα λάθος, που μπορούσα να ήμουν καλύτερος. Κατά τη γνώμη μου εδώ βρίσκεται το μυστικό για να πάμε μπροστά ως κοινωνία. Να εμφυσήσουμε στις επόμενες γενιές τις αρετές της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αναβαθμίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Το ξέρω πως τώρα πολλοί θα πουν πως στον τομέα της εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες δεν κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά. Εν μέρει μπορεί να έχουν δίκαιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να παραμείνουμε στάσιμοι σε αυτόν τομέα. Αυτό είναι το όραμα μου, ένα άριστο εκπαιδευτικό σύστημα. Αν επιτευχθεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα διορθωθούν σιγά σιγά.

Στέλλα: Κ. Ροτσίδου λέγεται ότι πίσω από κάθε ισχυρό άντρα κρύβεται μία σημαντική γυναίκα. Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ρόλος της συζύγου στο πλευρό ενός πολιτικού;

ΑΡ: Δεν ξέρω τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολιτικούς και τις συζύγους τους, εντούτοις θα απαντήσω κρίνοντας εμάς. Δεν θεωρώ ότι κρύβομαι στη σκιά του Ευθύμιου ή ότι η δικιά μου πορεία εμποδίζει τη δικιά του. Έχουμε επιλέξει να ενώσουμε τους δρόμους της ζωής μας και ευτυχώς έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο. Αντιλαμβάνομαι ότι οι υποχρεώσεις του δεν έχουν τελειωμό, το γνώριζα αυτό πριν παντρευτούμε. Το αποδέχτηκα και τον στηρίζω, στέκομαι στο πλευρό του και δίνω το άπαν των δυνάμεων μου για να τον βοηθώ. Το ίδιο κάνει και Ευθύμιος. Δηλαδή δεν έχουμε μια μονόπλευρη σχέση, αντίθετα, τα συναισθήματα και η στήριξη είναι αμοιβαία. Η οικογένεια που έχουμε φτιάξει μαζί, θεωρώ ότι  είναι ανεκτίμητη και με ένα ιδιαίτερο τρόπο αυτός ο δεσμός έχει κάνει και τους δυο μας καλύτερους ανθρώπους.

Στέλλα: Κ. Δίπλαρε πώς φαντάζεστε το μέλλον των παιδιών σας και των παιδιών όλης της Κύπρου μετά από είκοσι χρόνια και πώς θα μπορούσατε να  συμβάλλετε ως πολιτικός στη διαμόρφωσή του;

ΕΔ: Σε μια εικοσαετία μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και να οικοδομήσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για παιδιά μας. Για να γίνει καλύτερος ο τόπος μας προφανώς χρειάζονται αναπτυξιακά έργα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να δούμε σοβαρότερα την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, να αναδιοργανώσουμε με τρόπο σωστό και αποτελεσματικό την τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεχίσουμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ παρά τα όποια προβλήματα. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να βάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλάτες. Δεν γίνεται να ξεκινάμε μεγάλα έργα και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάζουν εμπόδια για να ικανοποιήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως ξέρετε πολύ καλά, ο ΔΗΣΥ δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή. Προκειμένου να περάσουν σημαντικές αλλαγές, χρειάζεται συναίνεση.

Στέλλα: Κ. Ροτσίδου  ποιές είναι οι αγαπημένες συνήθειες που σας χαροποιούν και σας βοηθούν να χαλαρώνετε ως οικογένεια με τρία σας παιδάκια;

ΑΡ: Πριν την πανδημία απολαμβάναμε πολύ να πηγαίνουμε σε λούνα παρκ και παιδικές χαρές. Ευτυχώς στα παιδιά μου αρέσει πάρα πολύ να παίζουν έξω και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, πριν από την πανδημία μας άρεσε πολύ να βρισκόμαστε με άλλες φιλικές οικογένειες. Τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία έχουν γνωρίσει πολλά άτομα και αυτό θεωρώ πως τα βοήθησε να γίνουν κοινωνικοί και θετικοί χαρακτήρες. Γενικότερα, όποτε είχαμε ελεύθερο χρόνο βγαίναμε για βόλτα, ή στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο.

Στέλλα: Κ. Δίπλαρε η πολιτική μέσα από τη δική σας θεώρηση πρέπει να διέπεται από ηθικές αρχές; Με άλλα λόγια πολιτική και ηθική μπορούν να συμβαδίσουν  στις μέρες μας;

ΕΔ: Μα αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Δεν νοείται να ασκεί κάποιος πολιτική και δη να διεκδικεί πολιτειακό αξίωμα, αν δεν είναι ηθικά σωστός. Όταν ζητάς από τους συμπολίτες σου να σε ψηφίσουν και να σε εμπιστευτούν ως εκπρόσωπο τους στο κοινοβούλιο, οφείλεις να έχεις καθαρά χέρια. Ως πολιτικό πρόσωπο με έντονη παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δέχτηκα αρκετές φορές έντονη κριτική. Καλοδεχούμενη. Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο το ακούω προσεκτικά και το επεξεργάζομαι. Αυτό όμως που δεν δέχθηκα ποτέ είναι να αφήνονται αιχμές για την εντιμότητα μου. Δεν δέχομαι ούτε μισή λέξη για την εντιμότητα μου. Πρώτον γιατί με έχουν εμπιστευθεί χιλιάδες συμπολίτες μου και έχω τεράστιο καθήκον να σταθώ κύριος στις προσδοκίες τους και δεύτερον γιατί σέβομαι και εκτιμώ τους κόπους που έκαναν οι γονείς μου για να με μεγαλώσουν και να με βγάλουν σωστό άνθρωπο στην κοινωνία. Το λιγότερο που έχω να κάνω ως ανταπόδοση στους κόπους τους, είναι όταν εξέλθω της πολιτικής να είμαι το ίδιο καθαρός και ατόφιος, όπως μπήκα.  

- Διαφήμιση -
Στέλλα Τζιμπιλή
Στέλλα Τζιμπιλήhttps://www.ypatias.com/
Η Στέλλα Τζιμπιλή, Εκπαιδευτικός - φιλόλογος - Συγγραφέας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη συστηματική φιλοσοφία. Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.