Σάββατο, 22 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Διατροφή και σχολική επίδοση

στις

Η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει και οι μαθητές κάθε ηλικίας έχουν εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα για το σχολείο.  Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους; Είναι αρκετό για να πετύχουν καλύτερη απόδοση στις σχολικές τους υποχρεώσεις;

Έρευνες έχουν δείξει το σημαντικό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών κάθε ηλικίας.  Παιδιά και έφηβοι που έχουν λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη συμμετοχή και προσοχή στο μάθημα, μειωμένη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Για τον λόγο αυτό συστήνεται οι μαθητές να υιοθετούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα, υγιεινές διατροφικές επιλογές και συμπεριφορές, έτσι ώστε να αποκτήσουν πέραν από την υγεία τους και  την καλύτερη δυνατή σχολική επίδοση στο σχολείο.

- Διαφήμιση -

Είναι σημαντικό για έναν μαθητή να ξεκινήσει τη μέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Δυστυχώς, μόνο το 40% των παιδιών τρώνε επαρκές πρωινό, ενώ έχει φανεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συστηματικά ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό, παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα εκμάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα. Ένα ιδανικό πρωινό ενδείκνυται να συνδυάζει τρόφιμα από τουλάχιστον δύο ομάδες τροφίμων: την ομάδα του αμύλου όπως δημητριακά ή ψωμί κατά προτίμηση ολικής άλεσης, την ομάδα της πρωτεΐνης όπως γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί, γαλοπούλα, και την ομάδα των φρέσκων φρούτων ή χυμών και λαχανικών. 

Εξίσου σημαντικό ρόλο με το πρωινό γεύμα αποτελεί η κατανάλωση ενδιάμεσων υγιεινών σνακ που προσφέρουν στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται να συνεχίσουν τη μέρα τους με ζωντάνια.  Ο αριθμός των ενδιάμεσων γευμάτων στο σχολείο ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις δραστηριότητές του. Ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο αποτελούν τα φρούτα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν είτε με ένα τοστ, είτε με ένα κουλούρι, είτε με ένα γιαούρτι ή μια μπάρα δημητριακών. Μαθητές που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών, περιορίζουν την πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, και όσον αφορά στο σχολείο φαίνεται να είναι και καλύτεροι μαθητές. Καλό είναι οι επιλογές των ενδιάμεσων γευμάτων να ετοιμάζονται από το σπίτι.  Αν όχι, η αγορά προϊόντων από το κυλικείο θα πρέπει να είναι προσεκτική και να μην αφορά σε τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα αλμυρά με σφολιάτα, οι πίτσες, οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τη σωστή κατανομή των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της μέρας.  Μόνο έτσι, ο οργανισμός θα καταφέρει να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει σωστά.  Τα δύο κύρια γεύματα της μέρας θα πρέπει να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων έτσι ώστε παιδιά και έφηβοι να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.  Η επαρκής πρόσληψη ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που δεν συντίθενται από τον οργανισμό αυξάνουν την εγκεφαλική και γνωστική λειτουργία, τον ανεφοδιασμό και την εγρήγορση.  Τα καλά αυτά λιπαρά μπορούμε να τα βρούμε σε λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομό), στα καρύδια, το ελαιόλαδο, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο. Επίσης, η με μέτρο κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει θετικά στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, το μαγνήσιο, που υπάρχει σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς, στις μπανάνες και στα δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση.

Η κατανάλωση λοιπόν πρωινού γεύματος, υγιεινού ενδιάμεσου στο σχολείο και πλήρων διατροφικά γευμάτων στο σπίτι εφοδιάζει τα παιδιά με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο και στις σχολικές τους υποχρεώσεις.  Για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών τους στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παιδιά και έφηβοι θα πρέπει να είναι δραστήρια, έτσι ώστε να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος.  Φυσικά, η υγιεινή διατροφή και άσκηση δεν επαρκούν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις του παιδιού, αν το παιδί το ίδιο δεν αφιερώνει ικανοποιητικό χρόνο για σχολική μελέτη.

Ας μην ξεχνάμε πως συνήθειες που καθιερώνονται στην παιδική ηλικία είναι συνήθειες για μια ζωή. Φροντίστε λοιπόν τώρα για τις συνήθειες του δικού σας παιδιού.

- Διαφήμιση -
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.