Κυριακή, 21 Ιούλ 2024
- Διαφήμιση -

Διατροφή σε εορταστικούς ρυθμούς

στις

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και μαζί με αυτές πολλές οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις που συνοδεύονται συνήθως με γιορτινά τραπέζια.  Τι πιο όμορφο να βρισκόμαστε με φίλους και γνωστούς; Μήπως όμως ανησυχείτε για τους πειρασμούς διατροφής; Μήπως νιώθετε περικυκλωμένοι από φαγητά, γλυκά και ποτά; Κι όμως μπορούμε να γιορτάσουμε χωρίς άγχος. Το κλειδί της απόλαυσης βρίσκεται στο μέτρο και την ισορροπία. Εξάλλου, το βάρος μας δεν πρέπει να είναι αυτό που θα καθορίζει τη διάθεσή μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγο να αλλάξουμε τις παλιές υγιεινές μας συνήθειες. Επομένως ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα υγιεινό χορταστικό πρωινό. Ξεκινώντας τη μέρα μας με μια ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα και στη συνέχεια της μέρας. Αποφεύγουμε να μένουμε σχεδόν νηστικοί όλη την μέρα με το σκεπτικό να φάμε το βράδυ γιατί με άδειο στομάχι οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση. Προτιμάμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό κι ένα υγιεινό ενδιάμεσο (γιαούρτι με δημητριακά, φρούτο ή σαλάτα) έτσι ώστε να ελέγξουμε καλύτερα την πείνα μας, να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα με λιγότερο υγιεινές επιλογές.

- Διαφήμιση -

Στο γιορτινό τραπέζι προσπαθούμε να σερβιριστούμε από το μπουφέ μόνο μια φορά και επιλεγουμε να συναναστραφούμε με άλλους ανθρώπους για να αποφύγουμε τον πειρασμό να τσιμπολογήσουμε. Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα και εστιάζουμε στη διαδικασία: κόβουμε την τροφή σε μικρά κομμάτια, αφήνουμε κάτω το πιρούνι, τρώμε με αργό και προσεκτικό ρυθμό και απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Καλό είναι να δώσουμε σημασία στο αίσθημα της πληρότητας και  να βάλουμε όριο τόσο στις μερίδες μας, όσο και στην κατανάλωση αλκοόλ. Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τις αγαπημένες γεύσεις, απλώς μειώνουμε τις ποσότητες.

Όσον αφορά στα γλυκά, τις μέρες αυτές έχουν την τιμητική τους. Είναι όμως σχεδόν όλα πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπίδια που επιβαρύνουν την υγεία μας. Στο σπίτι η εύκολη πρόσβαση στα γλυκά οδηγεί σε ακούσια κατανάλωση και τσιμπολόγημα, για αυτό ας αποφύγουμε να έχουμε τα γλυκά σε κοινή θέα. Κι επειδή γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνεται, ας επικεντρωθούμε στο αγαπημένο μας. Ας καταναλώσουμε αυτό που πραγματικά θα μας ικανοποιήσει και ας το απολαύσουμε με μέτρο, πάντα αμέσως μετά το γεύμα.

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι τα παραπανίσια κιλά των γιορτών μαζεύονται κυρίως από τα συνεχή τσιμπολογήματα και τη συνεχή αυξημένη κατανάλωση τροφών. Εξάλλου μπορούμε να αντισταθμίσουμε την αυξημένη κατανάλωση φαγητού με επιπρόσθετη φυσική δραστηριότητα. Ας σηκωθούμε από τον καναπέ και ας αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο  χρόνο των ημερών κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια στα μαγαζιά ή στην πόλη.

Διατηρούμε λοιπόν το πρόγραμμα διατροφής μας, χαλαρώνουμε, ξεκουραζόμαστε ικανοποιητικά και απολαμβάνουμε τις γιορτινές μέρες παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας αλλά και της ζυγαριάς.

- Διαφήμιση -
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.