Κυριακή, 21 Ιούλ 2024
- Διαφήμιση -

Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία: Μόδα ή σωστή επιλογή;

στις

Έχουμε σίγουρα όλοι ως γονείς αναρωτηθεί για ποιό λόγο βάζουμε τα παιδιά μας στη διαδικασία να μάθουν μια ξένη γλώσσα από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες, η κατάλληλη ηλικία να έρθει ένα παιδί σε επαφή με την ξένη γλώσσα είναι η προσχολική ηλικία. Τα οφέλη σε αυτήν την προσπάθεια ποικίλουν και θεωρούνται καταλυτικά όσον αφορά την επιτυχία στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και την μετέπειτα χρήση της.

- Διαφήμιση -

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα και μελέτες που αφορούν τον προβληματισμό αυτό, έχω καταλήξει ότι τα βασικά οφέλη σε αυτή την προσπάθεια είναι τα εξής:

  • Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους διαθέτουν μία φυσική ευφυΐα για τη γλώσσα και παράλληλα διαθέτουν μία έμφυτη ικανότητα να παράγουν γλωσσικούς συνδυασμούς μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.
  • Το πολύγλωσσο άτομο αναπτύσσει υψηλότερο επίπεδο κατανόησης της μητρικής του γλώσσας, ενώ παράλληλα εξελίσσει τις γλωσσικές του δεξιότητες και βελτιώνεται ως προσωπικότητα.
  • Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας επικεντρώνεται κυρίως στην κατανόηση του προφορικού λόγου και στην προφορική έκφραση, ο σκοπός γενικά είναι να δημιουργηθεί ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον όπου η μάθηση προκύπτει αβίαστα μέσα από την επαφή τους με τη γλώσσα π.χ. μέσα από το παιχνίδι. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα.
  • Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα, απορροφούν την γνώση σαν σφουγγάρια, διαθέτουν από την φύση τους μηχανισμούς που τα βοηθούν να μαθαίνουν γλώσσες, μπορούν να μάθουν οποιαδήποτε γλώσσα αν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον και έχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
  • Όταν τα παιδιά ξεκινούν την ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία μαθαίνουν την προφορά της καλύτερα, αποκτούν ευχέρεια στην προφορική έκφραση, δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό να συμμετέχουν σε προφορικές δραστηριότητες και δεν φοβούνται ότι θα πούνε κάτι λάθος, βελτιώνοντας παράλληλα τις νοητικές τους δεξιότητες.
  • Η ακουστική αντίληψη ενός παιδιού είναι πολύ καλή από τα 3-6 χρόνια, το παιδί χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του σε αυτή την ηλικία είναι εύκολο να μάθει την ξένη γλώσσα μέσα από το παιχνίδι, με τον ίδιο τρόπο όπως άλλωστε μαθαίνει την μητρική.

Γενικά, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αποσκοπεί στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, θα πρέπει να ενισχύει και να βελτιώνει τις δημιουργικές, κοινωνικές, νοητικές, συναισθηματικές, και γλωσσικές ικανότητες του παιδιού με στόχο την επικοινωνία στην ξένη γλώσσα. Οι κατάλληλοι χώροι διδασκαλίας, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ασφαλές περιβάλλον μπορούν να γίνουν σύμμαχοι σε ένα σταθερό μαθησιακό περιβάλλον διασφαλίζοντας τη συνέχιση της μάθησης και τελικά την επιτυχημένη χρήση της ξένης γλώσσας.

- Διαφήμιση -
Χρύσω Χριστοδουλίδου Μιχαήλ
Χρύσω Χριστοδουλίδου Μιχαήλ
BA English Language & Literature, Aristotle University, English Department, Thessaloniki, Greece. Pgd Teaching Young Learners, Aristotle University, English Department, Thessaloniki, Greece. MA Computer Assisted Language Learning (CALL), Cyprus University of Technology (Tepak)_Current student on final research.