Κυριακή, 23 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Γιατί πρέπει να γνωρίζω ορθογραφία

"Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλά."
Γιάννης Ρίτσος

στις

Η ανορθογραφία μεσουρανεί στις μέρες μας και μάλιστα σε μια εποχή που ένας στους δύο νέους είναι κάτοχος ανώτερου ή ανώτατου τίτλου σπουδών. Ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ΜΜΕ διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι η ορθογραφία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και είναι επόμενο από τη στιγμή που συναντάμε παντού ορθογραφικά λάθη όχι μόνο να τα επαναλαμβάνουμε αλλά και να θεωρούμε φυσιολογικό να υποπίπτουμε σε ορθογραφικά και γλωσσικά ολισθήματα, από τη στιγμή που τα αντιμετωπίζουμε ως ένα κοινό κακό.

Ποια είναι, όμως τα αίτια του φαινομένου της ανορθογραφίας , από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η ορθογραφία διδάσκεται συστηματικά στο Δημοτικό σχολείο; Θα αναφέραμε αρχικά ότι η διδασκαλία της ορθογραφίας από τη μια πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό και το σχολικό περιβάλλον, ούτως ώστε να μεταφέρεται αυτό και στον ίδιο το μαθητή. Από τη στιγμή που ο μαθητής είναι δέκτης μίας συστηματικής και ορθής διδασκαλίας της ορθογραφίας, οφείλει πλέον σε προσωπικό επίπεδο να  αναπτύξει, να εξελίξει και να  καλλιεργήσει τη δεξιότητα αυτή. Αναμφισβήτητα όταν ο  πομπός – εκπαιδευτικός διδάσκει σωστά και συστηματικά την ορθογραφία ο δέκτης-μαθητής έχει περισσότερες πιθανότητες να αφομοιώσει την ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας.

- Διαφήμιση -

Εάν το παιδί μάθει σωστά την ορθογραφία δύναται σαφέστατα να αξιοποιεί και να ενσωματώνει εποικοδομητικά τις λέξεις στο γραπτό αλλά και στον προφορικό λόγο και παράλληλα να αφομοιώνει καλύτερα τις νέες και δυσκολότερες λέξεις όχι μόνο ορθογραφικά αλλά και ετυμολογικά. Ας μη λησμονούμε ότι η σωστή ορθογραφία μιας λέξης παραπέμπει στη σωστή ετυμολογία και η σωστή ετυμολογία στην ορθή ενσωμάτωσή της μέσα στο λόγο.

- Διαφήμιση -