Τρίτη, 26 Μαρ 2024
- Διαφήμιση -

Γιατί τα ελληνόπουλα δεν αγαπούν το σχολείο

στις

Ένα κοινό μυστικό είναι ότι όλοι μας, λίγο πολύ, πιάσαμε τον εαυτό μας να αναζητά πάμπολλες δικαιολογίες προκειμένου να γλιτώσουμε μία σχολική ημέρα. Και όμως την ίδια σκέψη συνεχίζουν και κάνουν δεκάδες παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια μίας τέτοιας αντίδρασης εκ μέρους των παιδιών αποφασίσαμε να προβούμε σε μία σύντομη αλλά ουσιαστική αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Όλα σχεδόν τα παιδιά στα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας ξοδεύουν κυρίως κατά βάση έξι ώρες τη μέρα στο σχολείο και τουλάχιστον τρείς ώρες τη μέρα σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αρκετές από τις οποίες σχετίζονται με την αποπεράτωση των σχολικών εργασιών, που λαμβάνουν χώρα στα γνωστά σε όλους μας φροντιστήρια ή στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ο μαθητής εργάζεται τόσο σκληρά και εντός και εκτός σχολείου που αυτό από μόνο του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Ένα επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας δεν παρέχεται η δυνατότητα για παιχνίδι σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι μαθητές μετά βίας προλαβαίνουν στα διαλείμματα να απολαύσουν ένα σνακ.

- Διαφήμιση -

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά οι μαθητές καλούνται να μαθητεύουν σε σχολικές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, μη αξιόλογα κτίρια χωρίς τη βασική υλικοτεχνική υποδομή. Ακολούθως Το μάθημα έχει μετατραπεί σε μία διαδικασία περισσότερο δασκαλοκεντρική, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες με την εισαγωγή σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων. Επιπλέον τόσο η ύλη που οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν στο σπίτι είναι υπέρογκη όσο και η προσπάθεια που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν είναι τιτάνια. Και εάν λάβουμε υπόψη μας και τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, που δεν αντιμετωπίζονται όπως θα τους άξιζε από το εκάστοτε σχολικό περιβάλλον, τότε τα πράγματα φαντάζουν τραγικά και το σχολείο ως ένας χώρος αφιλόξενος για τους μαθητές.

Όσον αφορά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό αν και αρκετές φορές έχουμε να κάνουμε με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, ωστόσο υπάρχουν και άλλες τόσες περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δεν τηρούν τις προδιαγραφές για να αναλάβουν τον ιερό ρόλο του εκπαιδευτικού. Το Λύκειο από την άλλη για εμάς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις Πανελλήνιες και τις Παγκύπριες εξετάσεις δηλαδή με την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι με την ουσία της διδασκαλίας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τη διεπιστημονική μέθοδο εκμάθησης ή με τις βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας, προκειμένου να προαχθούν νέα πρότυπα διδασκαλίας, όπως η διαθεματική διδασκαλία. Με άλλα λόγια το μάθημα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον και δε δίνει κίνητρα στο μαθητή να εργασθεί στα πλαίσια της σχολικής ζωής. Εν αντιθέσει αποτελεί μονόδρομο η πορεία του μαθητή στο μοναχικό μονοπάτι της γνώσης. Τι θλιβερή εικόνα και διαπίστωση…

- Διαφήμιση -
Στέλλα Τζιμπιλή
Στέλλα Τζιμπιλήhttps://www.ypatias.com/
Η Στέλλα Τζιμπιλή, Εκπαιδευτικός - φιλόλογος - Συγγραφέας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη συστηματική φιλοσοφία. Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.