Πέμπτη, 5 Δεκ 2024
- Διαφήμιση -

Γυναίκες με μεγάλη ψυχή

στις

Υπατία, 350μΧ 

Αλεξανδρινή φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, μηχανικός! Σχολαρχης Πλατωνικής σχολής! Η Υπατία λόγω της διπλής εθνικότητάς της, μισή Ελληνίδα και μισή Αιγύπτια από την καταγωγή του πατέρα της, όπως λέγεται,είχε τη δυνατότητα να επιλέξει όποια από τις δύο εθνικότητες ήθελε. Εξαιτίας, λοιπόν, της καταγωγής της, των φιλελεύθερων νόμων της Αιγύπτου αλλά και της εκπαίδευσής της είχε δικαίωμα να έχει δική της επιχείρηση, σπίτι και γη, να κηρύττει δημόσια και να μετακινείται ελεύθερα χωρίς επιβλέποντα.. Υπήρξε πολυγραφότατη, μάλιστα αναφορές για τα κείμενά της γίνονται και στο λεξικό της Σούδας. Μαθητές της υπήρξαν σημαντικότατες προσωπικότητες της εποχής. Η Υπατία έγραψε τον αστρονομικό κανόνα, που ήταν μία συλλογή από αστρονομικούς πίνακες, τελειοποίησε τον κώνο Του Απολλώνιου, γνωστό στο μέλλον ως προβολική γεωμετρία, καθώς και συνέβαλε στην κατασκευή αστρόλαβου και υδρόμετρου. Υπήρξε σεβαστή και επιφανής προσωπικότητα,μια λιτή φιγούρα με φυσική ομορφιά. Μετά τη διαταγή του Επισκόπου Αλεξάνδρειας Κύριλλου, ο οργισμένος όχλος την έκοψε κομματάκια, διότι όρθωσε το ανάστημα της στο κατεστημένο της Χριστιανικοανδροκρατούμενης κοινωνίας! Όλα τα γραπτά της καταστράφηκαν! Σημειωτέον ο ηθικός αυτουργός της επαίσχυντης δολοφονίας της, επίσκοπος Κύριλλος άγιοποιήθηκε από την ορθόδοξη Εκκλησία! Ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να εξαφανίσει την υστεροφημία της, καθώς σύμφωνα με το Βusiness insider συγκαταλέγεται στους σαράντα πιο έξυπνους ανθρώπους όλων των εποχών.

- Διαφήμιση -

Μαλάλα Γιουσαφζάι, 2019

Ακτιβίστρια από το Πακιστάν! Μετα την κατάληψη του Πακιστάν από τους Ταλιμπάν και την αυστηρή απαγόρευση των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο, η μικρή τότε Μαλάλα εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις της αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη μόρφωση ανεξαρτήτως φύλου! Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 και ενώ επεβαινε στο σχολικό λεωφορείο, δέχτηκε τα πυρά ενός άγνωστου άντρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά! Επέζησε και μάλιστα έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στη μόρφωση. Το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχαρωφ και το 2014 βραβεύτηκε με το Νόμπελ ειρήνης!

Χιλιάδες χρόνια χωρίζουν αυτες τις υπέροχες γυναικες αλλά παρά το πέρασμα των αιώνων, δυστυχώς η γυναίκα θεωρείται ον ενός Κατώτερου Θεού τουλάχιστον στο ένα τρίτο του πλανητη σήμερα και καλείται να παλεύει αενάως μέχρι να αποδείξει ότι έχει τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες.

Το ηθικό δίδαγμα από τις ιστορίες της Υπατίας και της Μαλάλα:

Ότιδήποτε αξίζει δεν υπόκειται στους νόμους της φυσικής φθοράς αλλά λάμπει αιωνίως.

- Διαφήμιση -
Στέλλα Τζιμπιλή
Στέλλα Τζιμπιλήhttps://www.ypatias.com/
Η Στέλλα Τζιμπιλή, Εκπαιδευτικός - φιλόλογος - Συγγραφέας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη συστηματική φιλοσοφία. Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.