Το οικογενειακό συμβούλιο είναι μία οργανωμένη συγκέντρωση της οικογένειας με στόχο να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν όλα τα μέλη της, καθώς συχνά δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο χρόνος ή/και η ψυχραιμία να τα διαχειριστούμε και να καταλήξουμε σε αποφάσεις μέσα στην καθημερινότητα ή όταν προκύπτει το κάθε ζήτημα!
Αρχικά, κάντε ένα μίνι συμβούλιο οι γονείς και αποφασίστε μεταξύ σας τις θέσεις που θα υποστηρίξετε. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους κανόνες του σπιτιού και τις συνέπειες παραβίασης τους είναι σημαντικό να ακολουθείτε κοινή γραμμή μπροστά στα παιδιά. Δεν θα συμφωνείτε απόλυτα πάντα μεταξύ σας. Τα παιδιά όμως δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν αυτό και βέβαια δεν είναι η θέση τους να είναι μπροστά στη συζήτηση διαπραγμάτευσης που θα έχετε μεταξύ σας.
Έπειτα, συμφωνείτε τη μέρα και την ώρα που θα γίνει το πρώτο συμβούλιο και το ανακοινώνετε στο παιδί ή τα παιδιά. Αν έχουν αντίρρηση και θέλουν να προτείνουν μια άλλη πιο βολική χρονική στιγμή, φυσικά το ακούτε και προσπαθείτε να βρείτε κοινή λύση.
Σε κάθε Συμβούλιο ένας θα είναι ο συντονιστής και ένας ο γραμματέας. Ο πρώτος αναλαμβάνει το ρόλο να συντονίζει τη συζήτηση. Θέτει τα θέματα προς συζήτηση, δίνει το λόγο στα αλλά μέλη, φροντίζει να μιλήσουν όλοι, να σέβεται ο καθένας τον ομιλητή, να τηρούνται οι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Ο γραμματέας αναλαμβάνει να καταγράφει τα θέματα προς συζήτηση, τις προτάσεις που αναφέρονται και τις λύσεις στις οποίες θα καταλήξετε, καθώς και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο καθένας. Τους ρόλους αυτούς μπορούν στην αρχή να αναλάβουν οι γονείς και στα επόμενα συμβούλια τα παιδιά.
Με το τέλος κάθε συμβουλίου δίνεται το ραντεβού για το επόμενο. Έτσι όλοι θα ξέρουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις λύσεις που δοκίμασαν, να αναφέρουν δυσκολίες που μπορεί να προέκυψαν, να επαινεθούν για την προσπάθειά τους, να θέσουν νέα θέματα προς συζήτηση.
Η διάρκεια κάθε συμβουλίου εξαρτάται από εσάς. Καλό είναι να μην ξεπερνάει τη μια ώρα για μην γίνει κουραστικό. Για τα μικρότερα παιδάκια προτιμήστε να μην ξεπερνάει τα 20-30 λεπτά!
Στο Οικογενειακό Συμβούλιο συμμετέχει όποιος θέλει. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας δεν επιθυμεί να λάβει μέρος, δεν πιέζουμε. Όταν νιώσει έτοιμο μπορεί να δοκιμάσει.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το πρώτο σας Οικογενειακό Συμβούλιο! Αλλά και με κάθε άλλη αφορμή δοκιμάστε το!!