Πέμπτη, 28 Μαρ 2024
- Διαφήμιση -

Η επικοινωνία με τα παιδιά μετά το σχολείο

στις

Συνειδητοποιείτε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για το τι κάνει το παιδί σας στο σχολείο; Επιστρέφει και δείχνει να μην έχει καμία ανάγκη να σας πει τις ιστορίες του; Θα θέλατε να ακούσετε τα νέα του αλλά απαντάει ένα ξερό «καλά» όταν το ρωτάτε πώς ήταν η μέρα του;

Πολλες φορές οι απαντήσεις είναι ανάλογες με τις ερωτήσεις. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους. Τι απαντάτε εσείς όταν σας κάνουν μια τόσο γενική ερώτηση; «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;» Συνήθως σε κάτι τέτοιο απαντάμε με ένα γενικό χαρακτηρισμό! Αυτό κάνουν και τα παιδιά. Χωρίς φυσικά όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλουν να μιλήσουν περισσότερο!

- Διαφήμιση -

Ξεκινήστε καθιερώνοντας μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας η οποία θα είναι αφιερωμένη στην επικοινωνία με το παιδί! (Αν έχετε πάνω από ένα παιδί μπορείτε να είστε όλοι μαζί ή, αν υπάρχει χρόνος, με κάθε παιδί χωριστά). Μπορεί να είναι από 10 λεπτά μέχρι και μια ώρα, ανάλογα με τον προγραμματισμό της οικογένειάς σας. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι καλό να είναι σταθερο μέσα στην καθημερινή ρουτίνα, ώστε να γνωρίζει το παιδί ότι θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο ίδιο και εσείς είστε εκεί όλοι αυτιά για να ακούσετε κάθε ιστορία του. Μην περιμένετε να μιλήσει πολύ από την αρχή! Ένα βήμα τη φορά! Εσείς αυτό που θα κάνετε είναι πιο βοηθητικές ερωτήσεις:

  • Τι σου άρεσε περισσότερο στη σημερινή ημέρα;
  • Είδες ή άκουσες κάτι που σε έκανε να γελάσεις;
  • Είδες ή άκουσες κάτι που σε έκανε να θυμώσεις;
  • Ποιο παιχνίδι σου άρεσε περισσότερο σήμερα;
  • Με ποιο φίλο σου έπαιξες περισσότερο σήμερα;
  • Έγινε κάτι που σε προβλημάτισε;
  • Τι θα άλλαζες από τη σημερινή ημέρα;
  • Τι θα ήθελες να κανείς αύριο;

Αν δείτε το παιδί να δυσκολεύεται να εκφραστεί, μη διστάσετε να μιλήσετε πρώτοι για τη δίκη σας ημέρα προσπαθώντας να απαντήσετε στα πιο πάνω ερωτήματα. Αυτό θα δώσει πιο σαφώς το μήνυμα στο παιδί του τι ακριβως περιμένετε και από το ίδιο!

Όταν σας μιλάει ΑΚΟΥΣΤΕ πολύ καλά πριν μιλήσετε. Ο,ΤΙ και να σας πει προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και πριν του πείτε τι θα έπρεπε να κάνει ή να το μαλώνετε για να μην το ξανακάνει ή να σπεύσετε να πάρετε τη δασκάλα να ζητήσετε εξηγήσεις ΑΚΟΥΣΤΕ πώς το βλέπει το ίδιο το παιδί και τι λύσεις προτείνει το ίδιο! Έτσι θα μπορεί να σας εμπιστευτεί και την επόμενη φορά και θα μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι θα μαθαίνετε πρώτοι ο,τι το προβληματίζει!

- Διαφήμιση -
Στέλλα Φουντουλάκη
Στέλλα Φουντουλάκηhttp://www.stellafountoulaki.com
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.