Κυριακή, 23 Ιούν 2024
- Διαφήμιση -

Η νηστεία σύμμαχος της υγείας

στις

Μια μεγάλη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας πλησιάζει και πολλοί άνθρωποι, ο καθένας για δικούς του λόγους, επιλέγουν να την ακολουθήσουν. Κυριότερο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής αποτελεί η εγκράτεια η πνευματική αλλά και η σωματική. Η σωματική έχει να κάνει με τον περιορισμό και τον αποκλεισμό διαφορετικών διατροφικών επιλογών. Μπορούν όμως αυτοί οι διατροφικοί αποκλεισμοί της νηστείας να λειτουργήσουν προς όφελος της υγείας μας;

Κυριότερο χαρακτηριστικό της νηστείας αποτελεί η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι άνθρωποι που επιλέγουν τη νηστεία στρέφονται υποχρεωτικά προς ένα διατροφικό πρότυπο πιο πλούσιο σε φυτικές τροφές. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περισσότερων οσπρίων έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελεύθερων ριζών. Τα άτομα προσλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες, βελτιώνουν τον γλυκαιμικό τους φορτίο, ελέγχουν καλύτερα τη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος και ανακουφίζονται από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Από την άλλη, η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων επιφέρει περιορισμό στην  πρόσληψη κορεσμένου λίπους και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ταυτόχρονα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι. 

- Διαφήμιση -

Όμως, οι άνθρωποι που νηστεύουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διατροφικές ελλείψεις που συνοδεύουν συχνά τη νηστεία. Πολλές φορές η αποχή από τα ζωικά τρόφιμα συνοδεύεται από περιορισμένη κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β12 και σιδήρου, ενώ η αποφυγή των γαλακτοκομικών μπορεί να συμβάλει στην μη κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο. Ταυτόχρονα η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ενεργειακό ισοζύγιο.

Αν επιλέξουμε να νηστέψουμε ας το κάνουμε συνειδητά, αποφεύγοντας τις διατροφικές ελλείψεις και κάνοντας πιο θρεπτικές επιλογές για να επωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις της νηστείας. Έτσι, κατά την περίοδο της νηστείας συνεχίζουμε να επιλέγουμε πρωινό, το σημαντικότερο γεύμα της μέρας. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν καλές επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων, ενώ δεν ξεχνάμε να συνοδεύουμε τα γεύματά μας με σαλάτα. Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης για καλύτερο κορεσμό και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τους ίδιους υδατάνθρακες καθημερινά και κάνουμε καλύτερους συνδυασμούς για πρόσληψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και προσθέτουμε καρότο ή λεμόνι σε όσπρια και σαλάτες για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Γενικότερα επιλέγουμε την ποιότητα, διατηρούμε το μέτρο στην ποσότητα και δεν παραλείπουμε την τακτική καθημερινή άσκηση για καλύτερη υγεία κι ευεξία. Ας μην ξεχνάμε πως η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και ανανέωση του οργανισμού. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τις διατροφικές συστάσεις της περιόδου τότε θα καταφέρουμε σε μικρό διάστημα να βελτιώσουμε την υγεία μας και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και μετά το τέλος της νηστείας.

- Διαφήμιση -
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Δρ. Αναστασία Περίκκου Γιωργαλλή
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην διατροφή των παιδιών. Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και συνεργάτης καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.