Εν μέσω πανδημίας
Θουκιδύδης – Ιστοριών Α,142
Αλήθεια είναι… οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε. Βιώνουμε πράγματα πρωτόγνωρα που σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε δει μόνο σε ταινίες. Έχουν τεθεί προς συζήτηση άπειρα θέματα εν όψει μιας παγκόσμιας πανδημίας:το θέμα του αυτοπεριορισμού, της Θείας Κοινωνίας, το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο των αεροδρομίων. Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο ότι πάνω από όλα και πέρα από όλα είμαστε άνθρωποι που κατέχουμε το Λόγο, δηλαδή τη Λογική που μας διακρίνει από τα υπόλοιπα θηλαστικά. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε και Θεοί για να είμαστε σε θέση να τα προβλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε όλα εις το έπακρον.
Οι πανδημίες ανέκαθεν έπλητταν και δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα, θα συνεχίζουν να πλήττουν την ανθρωπότητα. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα στα χέρια μας έχουμε ως όπλο την ενημέρωση, την τεχνολογία, την επιστήμη, κάτι που οι πρόγονοι μας δε διέθεταν. Και το πιο σημαντικό όλων έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, διότι η ιστορία μας έχει διδάξει. Οποιαδήποτε ανευθυνότητα σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο θα εξαργυρώσει ‘’το χρέος΄΄στο πολλαπλάσιο, ως άλλος τοκογλύφος που ζητά τόκο για να πιστώσει χρόνο στις ζωές μας. Η ιστορία μίλησε και ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και προς αποφυγή ταυτόχρονα.
Αναφέρω ενδεικτικά μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή τις πιο θανατηφόρες επιδημίες όλων των εποχών, όπως: ο λοιμός των Αθηνών το 430 πΧ, που κόστισε ακόμη και τη ζωή του Περικλή, η πανώλη του Ιουστινιανού το 543μΧ που εκτιμάται ότι εξολόθρευσε το 50 τοις εκατό του πληθυσμού της γης, Ο Μαύρος θάνατος, το 1348 μΧ που κόστισε τη ζωή σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους, η φονική ευλογιά στην Αμερικάνικη ήπειρο που σκότωσε το 90 τοις εκατό του πληθυσμού και 400.000 Ευρωπαίους ετησίως, η Ισπανική γρίπη το 1918 όπου πέθαναν 50 εκατομμύρια άνθρωποι,η γρίπη του Χογκ Κογκ το 1968, το HIV 1981 εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους 32 εκατομμύρια άνθρωποι, η γρίπη του SARS το 2002-2003, η γρίπη των Χοίρων με 500.000, ο ιός Έμπολα το 2014-2016 κυρίως σε χώρες της Αφρικής και τέλος ο νέος Κορωνοιός, όπου υπολογίζεται ότι οι νεκροί στην καλύτερη περίπτωση θα είναι δεκάδες χιλιάδες και στη χειρότερη δεκάδες εκατομμύρια.
Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα, για να έρθουν τα καλύτερα. Αυτό διδάσκει η ιστορία των πανδημιών. Ο Τζων Κένεντι κάποτε είχε πει: “Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου”. Με οδηγό μας την προαναφερόμενη, κατά κοινή ομολογία, σοφή ρήση, ας πορευτούμε με γνώμονα το κοινό καλό και ας λάβουμε δραστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας:
Πρώτον: Περιοριστείτε στο σπίτι. Η ατομική ευθύνη είναι πάνω από όλα και ακόμη ένα από τα πιο πλούσια και οργανωμένα κράτη, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, δε μπορεί να ανταποκριθεί.
Δεύτερον: Οι περισσότεροι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουμε λάβει Χριστιανική Ορθόδοξη ανατροφή, κάποιοι από εμάς τηρούμε αυστηρά και κάποιοι πιο χαλαρά το τελετουργικό που η θρησκεία επιτάσσει συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στα θεία Μυστήρια. Όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτό που προέχει είναι “το αγαπάτε αλλήλους”, αυτό άλλωστε δεν είναι και το πραγματικό νόημα σύσσωμης της χριστιανικής διδασκαλίας… Εάν κάποιοι πιστοί επιθυμούν να κοινωνήσουν ας το κάνουν, όμως έχουν την ‘ιερή’ υποχρέωση να θέσουν τον εαυτό τους σε αυστηρότατο περιορισμό. Άλλωστε σε περίπτωση που νοσήσουμε, τη θεραπεία μας θα αναλάβει η Πολιτεία και όχι η Εκκλησία. Οπότε ας δείξουμε το ενδεδειγμένο σεβασμό στο πρόσταγμα της πρώτης. Η πίστη δεν υποχωρεί, εάν απέχουμε για κάποιο χρονικό διάστημα από τα Μυστήρια ή σε περίπτωση που μείνουμε για λίγο μακριά από την Εκκλησία. Ο Θεός είναι παντού και πάνω απ’όλα μέσα μας.
Τρίτον: Το Κλείσιμο των αεροδρομίων κρίνεται απαραίτητο, καθώς η εισροή τουριστών και φοιτητών λόγω του Πάσχα θα είναι μία ακόμη απειλή και τότε ίσως είναι πολύ αργά. Τα νοσοκομεία δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς και θα τίθενται κριτήρια επιλογής ζωής και θανάτου.
Ας μη λησμονούμε ότι η ζωή είναι δώρο ανεκτίμητο εκ θεού και οφείλουμε να το σεβόμαστε. Σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους. Αξιοποιήστε ευχάριστα το χρόνο σας εντός σπιτιού παίζοντας με τα παιδιά, διαβάζοντας, βλέποντας ταινίες, μαγειρεύοντας, ζωγραφίζοντας ή γιατί όχι γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό σας και τη δύναμη που κρύβεται μέσα σας. Ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι. Από την ψυχή ως την ψυχή