H διαδικασία του τυπικού οικογενειακού γεύματος, όπου όλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν το φαγητό τους αποτελεί στις μέρες μας μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνεχείς υποχρεώσεις μας έχουν απομακρύνει από τέτοιους θεσμούς, με αποτέλεσμα οι περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να αφιερώνουν ικανοποιητικό χρόνο για οικογενειακά γεύματα.
Ας μην ξεχνάμε πως η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών αναπτύσσεται, δημιουργείται και υιοθετείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Επομένως τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να συμβάλουν στην εγκατάσταση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά. Η κατανάλωση σπιτικών φαγητών ενισχύει την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και δημιουργεί καλύτερα διατροφικά πρότυπα στα παιδιά. Το σπιτικό φαγητό φαίνεται να συνδέεται θετικά με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, λιγότερων κορεσμένων λιπαρών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Τα παιδιά που τρώνε στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, μπορούν να αναγνωρίσουν και να σέβονται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους με αποτέλεσμα τα παιδιά να μιμούνται τις διατροφικές τους συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, η συνεχής έκθεση των παιδιών σε καινούρια φαγητά αυξάνει τις πιθανότητες αποδοχής ενός νέου τρόφιμου και την δοκιμή νέων γεύσεων.
Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη συζήτηση για κοινωνικά θέματα και το ενδιαφέρον για καθημερινά ζητήματα. Οικογενειακές συνήθειες σαν αυτή συσχετίζονται έντονα με χαμηλότερα επίπεδα άγχους με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ το γεγονός ότι κατά την προετοιμασία του γεύματος τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν σε μία ομάδα, να αναλαμβάνουν ευθύνες και να είναι οργανωτικά, βοηθάει τα παιδιά στο «χτίσιμο» καλύτερων κοινωνικών δεξιοτήτων.
Φροντίστε λοιπόν να καθιερώσετε χρόνο για οικογενειακά γεύματα, μέσα από τα οποία θα διδάξετε στα παιδιά σας τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής στην πράξη εφαρμόζοντας τις οι ίδιοι και εκπαιδεύοντας τα παιδιά για τα τρόφιμα, τα συστατικά τους και το κατάλληλο μέγεθος της μερίδας που τους αναλογεί. Επίσης, κατά τη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος κρατήστε την ποιότητα στην επικοινωνία με τη μείωση των περισπασμών, όπως η παρακολούθηση της τηλεόρασης και η χρήση των κινητών για συνομιλίες ή ανταλλαγή μηνυμάτων.
Μην ξεχνάτε οι γονείς αποτελούν το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά τους. Στη ρουτίνατης σύγχρονης ζωής, αυτή η απλή και γεμάτη ενδιαφέρον και φροντίδα συνήθεια, θα ενισχύσει όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών. Ακόμα το σκέφτεστε;