Πέμπτη, 18 Απρ 2024
- Διαφήμιση -

Πώς θέτουμε και εφαρμόζουμε τους κανόνες του σπιτιού

στις

Κάθε οικογένεια, προκειμένου να λειτουργήσει καλά και να είναι όλα της τα μέλη χαρούμενα και ικανοποιημένα, χρειάζεται να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους και κοινά συμφωνημένους κανόνες!

Πώς όμως θα συμφωνήσουμε ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι θα τους ακολουθήσουμε όλοι;

- Διαφήμιση -

Οι κανόνες που θα βάλουμε χρειάζεται να είναι:

  • Σαφείς
  • Διατυπωμένοι με λεξιλόγιο που κατανοούν τα παιδιά
  • Απλοί
  • Κατάλληλοι για την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού
  • Να αφορούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές
  • Να αφορούν  σε σημαντικές συμπεριφορές
  • Καθαρογραμμένοι και τοιχοκολλημένοι σε εμφανές σημείο (για μικρά που δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν μπορούν να μπουν αντίστοιχα σκίτσα ή εικόνες που περιγράφουν τη συμπεριφορά)
  • Να ισχύουν τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς
  • Είναι προτιμότερο να εισάγουμε σταδιακά τους κανόνες, ώστε τα παιδιά να έχουν το χρόνο να τους αφομοιώσουν και να τους ακολουθήσουν. Για τα μικρότερα παιδιά δύο με τρεις νέοι κανόνες κάθε φορά και για τα μεγαλύτερα έως πέντε ή έξι.

Πιο συγκεκριμένα βήματα:

  1. Για να τεθούν οι κανόνες χρειάζεται συμφωνία όλων των μελών της οικογένειας. Ξεκινήστε συζητώντας το ως γονείς και αποφασίστε ποιους κανόνες θέλετε να εισάγετε.
  2. Προγραμματίστε ένα Οικογενειακό Συμβούλιο. Εκεί θα μπορέσετε να ανακοινώσετε τις ιδέες σας, να ακούσετε τις σκέψεις των παιδιών, να αποφασίσετε μαζί και να δεσμευτείτε όλοι στην εφαρμογή τους. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε το συμβούλιο αυτό λέγοντας κάτι όπως “Σκεφτήκαμε με τη μαμά/ με το μπαμπά ότι θα περνούσαμε όλοι πολύ καλύτερα στο σπίτι αν αλλάζαμε κάποια πράγματα. Έτσι, αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε (1) να πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν το φαγητό, (2) να καθόμαστε στο τραπέζι όλοι όταν τρώμε και (3) να μην βρίζουμε. Πώς σας ακούγεται αυτό;”
  3. Γράψτε ή ζωγραφίστε όλοι μαζί σε ένα φύλλο χαρτί τους κανόνες που συμφωνήσατε και υπογράψτε όλοι στο κάτω μέρος του δηλώνοντας ότι συμφωνείτε και δεσμεύεστε στην τήρησή τους
  4. Τις επόμενες μέρες δείτε πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά σε όσα συμφωνήσατε. Επαινέστε την επιθυμητή συμπεριφορά και υπενθυμίστε τη συμφωνία σας υποδεικνύοντας το χαρτί με τις υπογραφές σας κάθε φορά που δεν ακολουθούν τον κανόνα.
  5. Μην ξεχάσετε σταδιακά τους κανόνες που έχετε θέσει. Συνεχίστε να δίνετε προσοχή στο πώς τηρούνται.
  6. Στο επόμενο Οικογενειακό Συμβούλιο συζητήστε για τους πρώτους αυτούς κανόνες και αν χρειάζεται μπορείτε να θέσετε καινούριους!
  7. Μοιραστείτε τους κανόνες με παππούδες – γιαγιάδες ή όποιον εμπλέκεται ενεργά στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών.
- Διαφήμιση -
Στέλλα Φουντουλάκη
Στέλλα Φουντουλάκηhttp://www.stellafountoulaki.com
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.