Τρίτη, 16 Απρ 2024
- Διαφήμιση -

Ενημέρωση στην προσχολική ηλικία για τον Κορωνοϊό

στις

? Μεγαλώνοντας τα παιδιά με σοφία και γνώση είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αποφεύγοντας στο να αποκτήσουν διάφορες φοβίες σχετικές με την υγεία τους και την αντιμετώπιση τους.

Οι σύγχρονές απαιτήσεις της ζωής μας φέρνουν αντιμέτωπους με το νέο ιό (Κορωνοϊό 2019). Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει και εμείς βρισκόμαστε μπροστά στα μάτια των παιδιών μας προσπαθώντας να δώσουμε εξηγήσεις απλές και χωρίς πανικό.

- Διαφήμιση -

Η έντονη χρήση της τεχνολογίας κάνει το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Περιορίζοντας τους λίγο από αυτό και χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικές εικόνες, τους φέρνουμε κοντά μέσω παιχνιδιού στο να γνωρίσουν τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει.

Όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή στο εκπαιδευτικό τους κομμάτι στο νηπιαγωγείο έχουν διδαχθεί τη θεματική ενότητα «Βασικοί κανόνες υγιεινής». Έχουν μάθει τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να διώξουν μακριά τα μικρόβια.

Εικόνες μικροβίων με διάφορα χρώματα είχαν βρεθεί στα χέρια τους με απώτερο σκοπό να τα καταστρέψουν με το μαγικό τους σαπούνι και νερό.

Όλα αυτά σαν αφορμή να δραματοποιήσουν ένα μικρό «σκετσάκι», μεταμφιέζοντας κάποιον σε μικρόβιο και δίνοντας του τις σωστές πληροφορίες σχετικά με τον ιό αυτό.

Διάλογος:  

Γειά σας! Ξέρεις ποιός είμαι εγώ;

Είμαι ένας ιός (μικρόβιο) και το όνομα μου είναι «Κορωνοϊός». Είμαι το ξαδελφάκι της γρίπης και του κρυολογήματος.

Λατρεύω τα ταξίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο για να τους πω ένα «Γειά». Τα πηδηματάκια από το ένα χεράκι στο άλλο δεν σταματάνε, είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι. Τα παιδάκια όμως δεν είναι και πολύ χαρούμενα μετά από λίγο που θα τους επισκεφθώ. Ξεκινάνε και νιώθουν κουρασμένα, έχουν βήχα και ξεκινά ψηλός πυρετός.

Εσύ έχεις ακούσει κάτι για εμένα; (συζήτηση). Πώς νιώθεις όταν ακούς το όνομα μου (συζήτηση)

Εγώ στη θέση σου δεν θα ήθελα να με βλέπω. Μερικές φορές οι μεγάλοι όταν ακούνε για εμένα φοβούνται πολύ. Μην τους ακούς… εσύ ξέρεις το μαγικό μυστικό για να με κάνεις να εξαφανιστώ και να ξεκινήσεις να νιώθεις ξανά καλά.

Θες να σου θυμίσω το μυστικό και μετά να τους δείξεις;

  1. Πλένεις χεράκια συχνά με νερό και σαπούνι
  2. Χρησιμοποιείς αντισηπτικό στα χεράκια σου

Εάν τα κάνεις αυτά δεν θα έρθω ποτέ επίσκεψη στα δικά σου χεράκια και δε θα σε κάνω να νιώθεις αρρωστούλης.

Αν όμως τύχει και σε επισκεφθώ… μην φοβάσαι είσαι πιο δυνατός από εμένα και μπορείς με τα δικά σου μαγικά μυστικά να με διώξεις πολύ γρήγορα.

  • Αυτή η ζωγραφιά είναι για να με θυμάσαι…

Όσον πιο κοντά στις δικές τους ανάγκες και ικανότητες κατανόησης φτάσετε, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα θα έχετε. Ο πανικός, οι περιορισμοί χωρίς εξηγήσεις και οι πιέσεις να κάνουν κάτι που δεν το έχουν κατανοήσουν πρώτα, θα έχουν σίγουρα αρνητικές αντιδράσεις.

- Διαφήμιση -
Βίκυ Χρίστου
Βίκυ Χρίστου
Πτυχιούχος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστήμων της Αγωγής του Πανεπιστημίου FREDERICK. Διευθύντρια και εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα.